• WISSTER
  • DOCENTEN
  • LEERLINGEN
  • SCHOLEN
  • VOORDELEN
  • VEELGESTELDE VRAGEN
  • ONS VERHAAL
  • CONTACT
  • WISSTER
  • DOCENTEN
  • LEERLINGEN
  • SCHOLEN
  • VOORDELEN
  • VEELGESTELDE VRAGEN
  • ONS VERHAAL
  • CONTACT
Ons verhaaltleaf2016-04-01T11:05:30+02:00
Ons verhaal Wisster

RSG ’t Rijks in Bergen op Zoom groeide in de loop der tijd uit tot een krachtige scholengemeenschap van zo’n 2700 leerlingen, van mavo tot gymnasium. Didactisch en onderwijskundig is alle energie er op gericht het maximale uit de leerlingen te halen. Geen sinecure vindt wiskundedocent Lauran van Oers. Ondanks al zijn ervaring en goede resultaten, merkt hij dat het moeilijk is om in het klassikale schoolsysteem elke scholier gerichte en passende aandacht te geven op het juiste moment.

Natuurlijk krijg je tijdens de les een aardig beeld van het groepsniveau van je klassen. En uiteraard controleer je het huiswerk. Maar hoe weet je of de leerling de stof écht onder de knie heeft. En wat als de goed bedoelde ondersteuning van ouders of vrienden het onbegrip van een leerling maskeert? Zelfwerkzaamheid en groepsopdrachten zijn prachtig, maar hoe check je wat de individuele leerling er écht van heeft opgestoken? Juist bij wiskunde, en zeker in de laatste twee jaar voor het eindexamen, kun je zomaar op leerachterstanden stuiten die niet eenvoudig meer zijn in te halen. En dat staat haaks op de ambities van RSG ’t Rijks, en op die van Lauran van Oers.

Hij gaat aan de slag en ontwikkelt op eigen houtje een onderwijsondersteunend softwarepakket, Wisster. Helemaal op maat, naar zijn eigen professionele ervaring en wensen. Dat deze behoefte universeel zal blijken, is dan nog geen issue.

Lauran is niet bang voor ICT, en programmeert in de vrije uren een verrassend functionele softwaretool, waarmee hij in de klas snel en effectief toetst of zijn leerlingen de huiswerkstof écht begrijpen. Geen hogeschoolprogrammatuur, niet webbased of multi-client. Maar het resultaat is er! Leerlingen adopteren Wisster spelenderwijs, Van Oers heeft direct zicht op het individuele kennisniveau en kan heel gericht ingrijpen. Bovendien blijkt Wisster ideaal om leerlingen onderling een kennisprobleem te laten oplossen, alvorens de docent wordt ingeschakeld. En niet onbelangrijk: kinderen die met WisSter werken blijken zomaar een half punt hoger te scoren op het Centraal Schriftelijk dan andere leerlingen.

Samenwerkend leren, opbrengstgericht werken, COO, bevorderingsscores, leeropbrengsten… Onderwijs, overheden en ouders zijn gebrand op meetbare en positieve resultaten. Geen geringe opgaven voor de individuele docent. Nu Wisster nog beter blijkt te werken dan gehoopt, breidt Lauran het pakket uit. Meer toetsvragen, meer groepsopdrachten, meer maatwerk en (je weet maar nooit) mogelijkheden voor andere docenten om Wisster aan te passen aan de eigen behoeften. Een leerlingvolgsysteem wordt toegevoegd, waarmee de individuele kennisontwikkeling inzichtelijk wordt. Niet alleen voor Van Oers een toegevoegde waarde, maar zeker ook voor de schoolleiding, de ouders en de scholieren zelf. Lauran van Oers heeft met Wisster een uniek docentondersteunend pakket ontwikkeld dat de les- en leerkwaliteiten zichtbaar en meetbaar verhoogt.

Wisster blijft niet onopgemerkt binnen ’t Rijks en blijkt ook bij de andere wiskundedocenten succesvol. Nu WisSter stand-alone en buiten het directe zicht van de maker wordt ingezet, voelt Lauran van Oers de behoefte om het pakket te professionaliseren. Hij schakelt zoon Andries, oprichter en eigenaar van het Amsterdamse bedrijf Lead Support, in. Deze laat een geheel nieuw functioneel en technisch model ontwikkelen, regelt diepgaande technische audits, organiseert additionele financiering en trekt professionele technische en contentpartners aan. In de loop van 2015 wordt Wisster volledig herbouwd tot een state of the art onderwijspakket, dat door elke wiskundedocent in de bovenbouw uiterst eenvoudig en volledig op eigen maat is in te zetten.

Voor techneuten mag de tool dan in niets meer lijken op het oerpakket, voor geestelijk vader Lauran van Oers, de wiskundecollega’s die hem volgden en inmiddels vele honderden tevreden leerlingen is Wisster niet meer weg te denken uit het hedendaagse wiskundeonderwijs.